Volubilis Visitor Center | Qualalou+Choi

Volubilis Visitor Center | Qualalou+Choi
  • Post comments:0 Comments
  • Reading time:2 mins read

Set within the most visited archaeological site in the Kingdom of Morocco, this project seeks to enhance the historical and symbolic significance of this unique UNESCO World Heritage site. The site is an exceptionally well-preserved example of an ancient Roman colonial town and one of several antique sites in Morocco.

© Luc Boegly, Elio German

Due to the lack of urban development in the immediate surroundings, the site today closely resembles what the Romans saw in their time.  In order to highlight the dramatic visual impact of the antique ruins upon entry to the site, the volume of the museum is embedded into the hillside so that visitors do not initially perceive its presence.  The first one, the functional and operational medical space, is composed of three rectangular volumes that are connected by a central corridor. The three volumes compose the different areas of the maternity unit: Reception, Patient, and Operation areas.

© Luc Boegly, Elio German

The project is conceived as a narrow imprint on the perimeter of the ancient territory, eight meters wide by two hundred meters long.  The building consists of a succession of wooden volumes along an extended retaining wall, simultaneously buried and suspended in relationship to the rolling landscape.

The project behaves much like the ruins it houses, and the tectonics of its construction and the lifespan of its materials inherently propose a strategy for the building’s eventual disappearance. Text from the architects

PROJECT INFORMATION
Client: Ministère de la Culture
Building Area: 4200sqm
Completion: 2011
Address: Meknes, Morocco
Photographer: Luc Boegly, Elio German

PROJECT GALLERY