Women’s Opportunity Center | Sharon Davis Design

The Women’s Opportunity Center (WOC), designed in collaboration with Women for Women International, occupies a two-hectare site one hour from the Rwandan capital and has been developed with the following objectives in mind: to empower its community, create economic opportunity, and rebuild social infrastructure.

(more…)

  • Post comments:0 Comments
  • Reading time:2 mins read

Rugerero Health Center | ASA Studio

Many communities in rural Rwanda have no access to basic life-saving health services. Often the communities that lack those services are the poorest ones and need those services the most. ASA studio has been appointed to design the first health center in Rugerero to serve approximately 35,000 people and a thousand more that will travel by foot, bike, and bus.

(more…)

  • Post comments:0 Comments
  • Reading time:3 mins read

Ruhehe Primary School | MASS Design Group

Ruhehe Primary School is a public school that serves 1,120 students from pre-primary to grade six, with the help of 20 teachers and maintenance staff. Through the partnership with M2Foundation and the District of Musanze, the inaugural cohort of African Design Centre (ADC) fellows led the reconstruction of Ruhehe as the cornerstone of their design-build curriculum.

(more…)

  • Post comments:0 Comments
  • Reading time:3 mins read

Rwanda Cricket Stadium | Light Earth Designs

The RCSF is not only building a future for Cricket in Rwanda, but is facilitating reconciliation, and the rebuilding of communities through the essential values of cricket. Light Earth Designs- an integrated architectural and structural consultancy specialized in sustainable technologies and communities- takes us through the design of the first dedicated international cricket ground in Rwanda. (more…)

  • Post comments:0 Comments
  • Reading time:6 mins read

Village Health Works Staff Housing | Louise Braverman

Embedded in hillside rural village of Kigutu, the 18-bed Kigutu Staff Housing connects East African elemental aesthetics with inventive off-the grid sustainability. Cutting a skewed line in the hillside, the…

  • Post comments:0 Comments
  • Reading time:3 mins read

Partners in Health Housing | Sharon Davis Design

The design responds both to its site on a hot, dry hillside and to the tight budget required by the client. Each bedroom has its own private exterior space facing the views of the valley to the west with large overhangs for rain and heat protection. The bedrooms are connected to the shared bathrooms and common spaces with a covered and screened exterior walkway.

  • Post comments:0 Comments
  • Reading time:2 mins read

The Butaro District Hospital | Mass Design Group

The new facility, which opened in January 2011, is designed to mitigate and reduce the transmission of airborne disease through various innovative systems, including overall layout, patient and staff flow, and natural cross-ventilation.

  • Post comments:0 Comments
  • Reading time:1 mins read