Residence Waterkloof | Slee co. Architects

Residence Waterkloof | Slee co. Architects
  • Post comments:5 Comments
  • Reading time:2 mins read

This contemporary farmhouse is nestled between old acacia trees and rocky outcrops, typical of the Highveld landscape. Situated on a koppie overlooking the rantjies toward the northeast of Pretoria.

© Slee co. Architects

The majestic view is sensitively framed by carving out the thick thermal walls and in return creating deep shadows on the elevation which serves as sun control. A Brick vaulted gallery acts as a circulation spine which connects a series of barn structures.  These barns accommodate various functions of the building, such as a ‘waenhuis’ and entrance to the south, bedrooms and living areas to the north and dining and braai terrace to the east.

© Slee co. Architects

The large stoep serves as an overflow area from the living areas, which is an added benefit during the hot thunderstruck summer months. A historical stone reservoir was retained and re-used for water storage. 

© Slee co. Architects

This forms the backdrop of the swimming pool and ‘boma’ which is carved into the landscape. The material pallet consists of wood, brick, and glass, creating a natural grain throughout the building. The body of textures engraved within the building personifies the client’s lifestyle and love for nature.

PROJECT INFORMATION
Client: N/A
Project Value: N/A
Completion: N/A
Address: Pretoria, Gauteng

PROJECT GALLERY