Nelson Mandela Children’s Hospital | Sheppard Robson + John Cooper Architecture + GAPP + Ruben Reddy Architects

  • Reading time:9 mins read

UK-based architecture firms Sheppard Robson and John Cooper Architecture (JCA) collaborated in 2009 to win an international design competition for the new Nelson Mandela Children’s Hospital in Johannesburg. The facility will employ 150 paediatric doctors and 450 nurses.

© Tristan McLaren

Sheppard Robson and JCA, responsible for the concept design of the hospital, were joined by local architects GAPP and Ruben Reddy. GAPP Architects & Urban Designers were responsible for the development of the facade and public spaces within the hospital, whilst Ruben Reddy Architects were the local lead and site architects, with a scope that included the design development of the clinical and operational facilities of the building and overall coordination.

© Tristan McLaren

The team drew together specialist design skills with local experience and expertise to deliver the vision for the new hospital, which centred on creating a modern state-of-the-art paediatric tertiary facility located on the University of the Witwatersrand’s education campus in Parktown, Johannesburg – a central position allowing it to service the needs of the region’s populations.

© Tristan McLaren

The design is a 200-bed, eight-theatre facility, with advanced diagnostics and future plans for expansion to 300 beds. It will operate in partnership with the University of the Witwatersrand Medical School as a primary base and will engage with all medical training facilities across the region. The hospital includes specialist facilities for the treatment of cardiovascular, neurological, haematological, oncological, endocrine, metabolic and renal diseases. The project also includes facilities for paediatric surgery, whilst supporting paediatric academic research and training.

© Tristan McLaren

A key element of the brief was to construct a hospital that provides high-quality child healthcare in a natural healing environment. This focus on connecting to nature would go on to shape the design of the project and be a starting point to creating a welcoming, safe environment for both children and parents. The competition-winning design broke away from housing all departments in a single ‘box’ building, which often leads to deep floorplates where the patients and staff have little contact with the outside world. After extensive consultation, it was clear that long, institutional and windowless corridors should be avoided in favour of a plan that connected to its natural surroundings.

© Tristan McLaren

Sheppard Robson and JCA’s concept revolved around creating six wings, each with its own specialism. These were connected by a ‘street’ that ran through the centre of the project. This ‘street’ was vital for connectivity, with three main junctions that enable efficient flow of people. The separation of floors avoided cross-overs and assisted wayfinding. By breaking down the mass of the building into six elements, the design has a domestic, human scale that is reassuring and familiar to children. Further moving away from a feeling of institutional design, each wing has subtle twists of the common design language to give it a distinct identity; for example, the colour of the solar shading walls – formed from horizontal rails – changes for each department, picking up on vibrant, local colours.

This composition increased the length of the perimeter of the building and created shallow floorplates. This meant more natural light could flood into the building, placing many treatment spaces next to windows which made the most of the views out over the surrounding landscape as well into the internal courtyards created in between the hospital’s wings. This composition increased the length of the perimeter of the building and created shallow floorplates. This meant more natural light could flood into the building, placing many treatment spaces next to windows which made the most of the views out over the surrounding landscape as well into the internal courtyards created in between the hospital’s wings.

© Tristan McLaren

Spaces that invite contemplation, the five internal therapeutic courtyards and the three exterior therapy gardens were designed for occupational therapy and children’s play. The landscape is predominantly indigenous, using plant species found in the nearby Melville Koppies Nature Reserve. The external spaces were created with healing in mind, and the design encourages patients to use the outdoor spaces as part of their recovery.

© Tristan McLaren

The wards are positioned on the second floors of the wings to maximise views out, whilst more heavily serviced, critical care facilities are located in more private spaces on the lower levels. Text from the architects

PROJECT INFORMATION

Completion: 2016
Area: 29900 m²
Address: Johannesburg, South Africa
Photographer: Tristan McLaren
Quantity Surveyor
Mbatha Walters & Simpson
Project Manager
SIP Project Managers
Landscaping
Greeninc Landscape Architecture
Structural Engineer
Mott MacDonald
Interior Designers
BON BON, BLACKBIRD DESIGN, ID:SR SHEPPARD ROBSON
Contractor
Group Five
Mechanical Engineer
Mnjiya Consulting Engineers
Electrical Engineer
Spoormaker & Partners

PROJECT GALLERY

This Post Has 2 Comments

  1. Avatar

    Thanks for another excellent post. Where else may
    just anybody get that kind of info in such a perfect manner of writing?
    I have a presentation subsequent week, and I’m on the
    look for such info.

Leave a Reply