Foghound Studios | EarthWorld Architects

Foghound Studios | EarthWorld Architects
  • Post comments:4 Comments
  • Reading time:2 mins read

The brief from the client was to design a Coffee shop and Coffee Machine showroom in used shipping containers. The site, an existing office/ warehouse typology in Midrand, opposite Gallagher Estate Convention Centre, is a small parcel of land on Richards Road. The building was placed on the street edge to create a public interface with a somehow neglected sub-urban environment. To the opposite side of the street façade, a courtyard is formed through the vertical stacking and placing of containers.

© EarthWorld Architects

The containers are placed in such a manner that the cutting up and alterations of containers are minimalized. The two containers that are forming the showroom on the first floor are placed and cantilever from the ground floor containers to form the coffee shop below. Clerestory windows allow natural light between the two first story containers and acts as a space filler between containers. Steel detailing is kept basic and the careful placing of container spaces minimalized the possible difficult infill details. A basic ring beam construction allows for a shallow service void to move services horizontally.

© EarthWorld Architects

Highly insulated wall panel system of 80mm thick spray-in polyurethane foam avoids summer overheating and winter heat loss. A solar hot water heating system is carefully integrated with an upright placed container that forms the service module of the building. 

© EarthWorld Architects

Finally, the finishing of the interior of the building is kept to the basic with reclaimed timber ceiling and raw concrete floors for the coffee shop spaces and a more clean line finish for the first-floor coffee machine showroom and offices. The exterior of the containers remained unpainted with the branding just stenciled on where required. From the architect.

PROJECT INFORMATION
Client: Foghound
Project Value: N/A
Completion: 2012
Address: Midrand, Johannesburg

PROJECT GALLERY