Fass School and Teachers’ Residences | Toshiko Mori Architects

Fass School and Teachers’ Residences | Toshiko Mori Architects
  • Post comments:0 Comments
  • Reading time:2 mins read

Situated in remote Senegal, the new Fass School and Teachers’ Residence is the first school in a region of over 110 villages to provide secular education alongside traditional Quranic teaching. A project completed in collaboration with the Josef and Anni Albers Foundation and Le Korsa, the school can serve up to 300 students from ages 5 through 10.

© Iwan Baan

Inspired by the ‘One Room School House’ in rural America where Josef Albers once taught, the school’s design can accommodate students of different age groups and at diverse stages of development. In the design, four classrooms and two flexible spaces are arranged around an interior courtyard. The oval shape allows for easy circulation between classrooms, allowing the school’s few teachers to move quickly between classes. The variation of the perimeter walls in terms of height and proximity to one another creates a wide variety of sections and experiences through the building.

© Iwan Baan

The building’s shape was inspired by vernacular precedents, while its construction utilized local, traditional skills and materials. The local construction team was provided with instructional diagrams to assist with the sequencing of the structure’s precise geometry— this community involvement throughout every phase allows for easy maintenance over time. Small steel members and bamboo support mud-brick walls, which are painted white to deflect heat, and perforated to allow for ventilation and airflow throughout the building.

© Iwan Baan

An inversion of the traditional pitched roof, the thick thatch roof reinforces climactic comfort by providing an effective insulation against extreme heat. A stack effect allows hot air to rise into the peak of the roof while inviting cool air into the spaces. With a roof pitch consistently 45 degrees or greater, the unique form also maximizes rainwater runoff, diverting water into a channel that encircles the building and empties toward an existing aquifer. Text from the architects

PROJECT INFORMATION
Client: Josef and Anni Albers Foundation
Building Area: 3050sqm – 7600 sqm
Completion: 2019
Address: Sinthian, Senegal
Photographer: Iwan Baan

PROJECT GALLERY