Clifton 475 House | Jenny Mills Architecture and Interiors

Clifton 475 House | Jenny Mills Architecture and Interiors
  • Post comments:0 Comments
  • Reading time:2 mins read

This award-winning house design is situated in the Clifton Bungalow area. Clifton 475 House challenges the intricate Clifton Beach site constraints. Using the site as a basis, the design is not defined by its environment, but instead is the best possible response to it.

It is both highly visible and private, being one of the few sites in the bungalow area to have a large garden.

© Jenny Mills Architecture and Interiors

There are particular privacy and view patterns for each room. The heights and positioning of windows are set to frame views precisely and to exclude the ever-present public traffic to and from the beach. Within these constraints, it was sought to create a sculptural contemporary building sensitive to its context but free from style imitation. The pre-determined envelope set out a double storey rear and single storey sea/garden front. The Great South African Stoep is celebrated onto the glorious garden – a jewel in this context. Central to the planning was a north courtyard.

© Jenny Mills Architecture and Interiors

This and the kitchen are the heart of the home. The courtyard creates a diversity of views and outdoor living connections and experiences. It floods the home with light, warmth, and views.

© Jenny Mills Architecture and Interiors

PROJECT INFORMATION
Client: Private
Building Area: N/A
Completion: N/A
Address: Clifton Beach, Cape Town
Photographer: Rob Mills

Source: jma.za.net/

In Print features: House and Leisure May 2010   Digest of South African Architecture 2007 / 2008   Elle Decoration Country 2014
Awards: Cape Institute of Architecture Award 2007

PROJECT GALLERY