Calling Academy School | SALT Architects

#image_title
  • Reading time:4 mins read

Calling Education is an NPO that was established out of identifying the need for affordable top-quality education as an imperative to South Africa’s restoration. Their first campus, rolling out their unique funding model, is Calling Academy Stellenbosch, which is located on a bucolic plot bordering the Polkadraai Road between Stellenbosch and Kuilsriver. The site was identified and set aside by the previous generation of surrounding landowners to serve the local farming community and consisted initially been of six existing classrooms, a reception, and a sports field.

© Nudge Studio

As the institution grew each year with the intake of another grade, its accommodation requirements expanded yearly. With severe financial and development right constraints, the campus is getting shaped by fluidly adapting to the external factors that are at play whenever it’s intersecting the given moment of accommodation demand. Designing this campus is therefore an ongoing organic process aimed at maximizing the quality of the learning environment, connected to the site’s natural beauty, at the lowest possible cost, resonating with their priority of quality education over the cost of facilities.

© Nudge Studio

The project is an addition of a new section to the original farm school and consists of many flexible functions unified under a continuous tiled roof and applied to create a renewed image of the place without making any changes to the original school. The functions are a laboratory, staff room, staff offices and amenities, an additional classroom, and a counselling room.

© Nudge Studio

Extended roof overhangs and the use of concrete-block screen walls allow internal spaces to overflow and create a variety of thresholds between interior and exterior, the users and nature. The floors step down with the natural slope of the terrain, creating the required variation in volumes while the roofs remain on the same level.

© Nudge Studio

PROJECT INFORMATION

Completion: 2022
Area: 760 m²
Address: Stellenbosch, South Africa
Photographer: Nudge Studio
Structural Engineer
Avcon Structural Engineers
Contractor
Steenser Construction

PROJECT GALLERY

This Post Has One Comment

  1. Avatar
    zoritoler imol

    Great wordpress blog here.. It’s hard to find quality writing like yours these days. I really appreciate people like you! take care

Leave a Reply