Biovac Phase 110/10 | studioMAS Architects

Biovac Phase 110/10 | studioMAS Architects
  • Post comments:0 Comments
  • Reading time:2 mins read

The Biovac vaccine laboratory in Ndabeni, Cape Town, is a place of serious science, but also of innovation and invention. The brief calls for a lab block with a small office component taking advantage of views west. The clinical QC laboratory has to comply with stringent international standards to accredit Biovac the right to manufacture and test Vaccines in SA.

© studioMAS Architects

The building, with its central double volume, mediates between the admin wing and the lab, tying disparate working groups together. The simple layout of laboratory and offices with sun control skin is elevated to allow for a future lab. Windows are cut into the laboratory wherever required.

© studioMAS Architects

The sunscreens are incredibly simply put together, being glued to a rudimentary galvanized steel frame using double-sided tape. This inventiveness in the face of economic and budgets is also evident in red perspex pendant lights.

© studioMAS Architects

The Biovac centre has been credited as prescient of the infection that is coming in South African architecture offering an opportunity for playful invention and creativity. From the architects.

PROJECT INFORMATION
Client: Biovac Vaccine Laboratory
Building Area: N/A
Completion: 2007
Address: Ndabeni, Cape Town

Source: studiomas.co.za/

PHOTO GALLERY